• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ahmet Tekin
ahmettekin@ahmettekin.com
DİKKATİ TOPLAMA YOLLARI
17/03/2023

                       DİKKATİ  TOPLAMA  YOLLARI

     Amaçsız çalışma olmaz. Amaçsız yapılan çalışmada dikkat yoktur. Amaç yapılan işin neden yapıldığını belirler. Yaptığı işin amacını  bilmek, öğrencinin bu işi benimseyip ona sahip çıkmasına ve işin kendisini güdülenmesine yardımcı olur.

- Çalışma için karar verme

     Konu üzerinde dikkatin toplanabilmesi için, gerekli kararların verilmiş olması gerekir. Hangi ders daha önce çalışılacaktır? Çalışılacak ders için hangi yöntemler kullanılacak?  Kullanılacak  araç ve gereçler nelerdir? gibi sorulara cevap bulmadan çalışmaya başlamamak gerekir. Bu soruların cevapları çalışma sırasında aranmaya  başlanırsa bu da kararsızlığa ve dikkatin dağılmasına neden olur.

- Konuya merak duyma

     Bir şey  ancak merak  edildiği oranda  öğrenilebilir. Merak konuya karşı ilgi uyandırır ve dikkatin  konu üzerinde  yoğunlaşmasını sağlar.

Yapılan çalışma sevilmeli, hiç değilse sevilecek  yönleri aranıp bulunmalıdır.

 

- Planlı ve sistemli çalışmayı bilme

     Planlı çalışma, dikkatin konuya toplanmasına  yardımcı olan bir alışkanlıktır. Planlı çalışmada öğrenci  kendini konuya  daha çok verir, dikkatinin dağılmasını önleyerek çalışmada etkililik süresini arttırır.

 

- Çalışmada çeşitlilik sağlama

     Çalışma  sırasında  okuma,  yazma, anlatma, uygulama, test  çözme,test sorusu hazırlama vb. değişik etkinliklere yer verilmelidir.

 

- Çalışmada hedef saptama

     Kimi durumlarda öğrenilecek konular oldukça fazla, son derece karmaşık ve dağınık olabilir. Gerçekte konu ne olursa olsun çalışmaya geçmeden önce öğrenci kendisine erişebilir bir hedef seçmeli ve bunu  gerçekleştirmeden bunu çalışmayı bırakmamalıdır. Kişinin hedefleri gerçekçi olmalıdır. Öğrenci gücünün yetemeyeceği hedeflere ulaşmayı arzuladığı oranda  bu hedefleri  gerçekleştirmesi de o kadar  zorlaşır. Sık sık amaçladığı  hedeflere ulaşamayan  öğrenci kendisine güvenini yitirerek, derslere karşı genel bir isteksizlik duyar, başarısızlık duygusuna  kapılır.

 

- Kendine güvenme

    Öğrencinin kendine güvenmesinin  önemi hiç bir koşulda yadsınamaz. Güven eksikliği olan bir öğrencinin, kendine güven duymasının en etkili yolu o işi başaracağına kendisini inandırmasıdır. Kendine güven duygusu aynı zamanda güçlü bir  irade ve kararlılığı  gerekli kılar. Kararlılık engeller karşısında  gerilemeyi değil aksine bu engellerle mücadele gücünü yaratır. Kararlılık, plan dışı  saatte canınız  çalışmak istemezse de kendinizi çalışmaya zorlamaktır. Kolaydan zora doğru bir çalışma yolu izlemek, okumak yerine yazarak  çalışmak dikkatin  toplanmasına yardımcı olur.

 

- Çalışma öncesi yeterince dinlenmiş olma

     Çalışmaya geçmeden önce vücut ve zihin yeterince dinlenmiş olmalıdır.

     Aşırı  duyarlılık,  karamsarlık, isteksizlik, bedensel  yorgunluk,uykusuzluk gibi nedenlerle  beliren bitkinliğe  düşmemek için  her zaman aynı biçimde olan çalışma yöntem ve tekniklerinden  kaçınmak, ders dışı uğraşlarla yeterince ilgilenmek ve gerçek anlamda olabildiğince dinlenmek zorunludur.

 

Verimi Azaltıcı Etkenleri Ortadan Kaldırma

 

Harcadığınız gayretin değil elde ettiğiniz sonuçların üzerinde durun. Çalışmaya başlamadan önce, yorgunluk, uykusuzluk, ağrı, sızı, elem duygusu, korku, öfke, aşırı kaygı, fazla heyecan, endişe, açlık, aşırı tokluk, aile dertleri, normalin altında ve üstündeki fiziki şartlar (çok sıcak, çok soğuk gibi) acelecilik, telaş, araç ve gereç noksanlığı gibi etkenlerin elden geldiğince giderilmesi gerekir.  Zorlandığınız derslere bir not hesabıyla yaklaşmayın. Kendinizi zorlayın ve o dersleri de sevin. Yaşam bir bütündür. Bu derslerin tamamını yaşamınızın bir uzantısında göreceğinizi unutmayın. O derslerden de kolayca öğrenebileceğiniz konular vardır. Anlayabileceğiniz konuları öncelikle seçerek bu konuların üzerine gidin. Bu konularla ilgili daha fazla sorular çözerek yetkinleşmeye çalışın.

Ruh ve bedenin bir bütün oluşturduğu bilimsel olarak ispatlanmaktadır. Amerikalı araştırmacılar, dolaysız bir bilgi değişikliğinin sinirler ve vücudun bağışıklık sisteminden sorumlu hücreler tarafından algılandığını ortaya koymuşlardır. Duygusal durumumuz sağlık durumumuzu etkilemektedir. Duygusal olarak uyumlu ve bunu göstermeye hazır olan kişi, sadece kendi sağlığı için iyi bir şey yapmış olmakla kalmaz, aynı zamanda Başarı düzeyinin artmasını sağlar.

“Başarı size gelmez, siz ona gidersiniz.”

 

 



1095 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Saat
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam30
Toplam Ziyaret7362879
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365